Amarylis
Warunki uprawy Hippeastrum
Hippeastrum ustawiamy w jasnym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej, jak najbliżej okna (ale nie w ostrym słońcu). Do końca lipca dodatkowo zasilamy co 2-3 tygodnie płynnym nawozem. Kończymy nawozić hippeastrum w lipcu, aby przygotować roślinę do okresu spoczynku, który rozpoczyna się mniej więcej na początku sierpnia. Potem - na około 3 miesiące - przerywamy nawożenie i stopniowo ograniczamy podlewanie, aż do jego całkowitego zaprzestania. Liście hippeastrum zasychają i obumierają. Jeśli nie przejdzie się tego etapu, hippeastrum nie zakwitnie powtórnie.
Dobrze, aby podczas spoczynku doniczka z cebulą hippeastrum stała w chłodnym pomieszczeniu (13-15 stopni Celsjusza). Pozostawienie w tym czasie cebuli w podłożu zwiększa niebezpieczeństwo rozwoju chorób, dlatego najlepiej wyjąć ją z doniczki po całkowitym przeschnięciu podłoża - ostrożnie, aby nie uszkodzić piętki korzeniowej. Ochrona przed nicieniami polega na kąpaniu cebuli w wodzie o temperaturze 46 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Po tych zabiegach cebule suszymy w temperaturze pokojowej (20–23 stopnie Celsjusza) przez około 2 tygodnie przy silnej wymianie powietrza (można ją po prostu ułożyć w papierowych torebkach w ciepłym i przewiewnym miejscu). Cebula traci w tym czasie 15–20 proc. masy. Po wysuszeniu, cebulę przenosimy w chłodne (13-15 stopni Celsjusza), przewiewne miejsce i pozostawiamy tam, aż do sadzenia. Po spoczynku uprawę hippeastrum wznawia się od listopada do grudnia. Cebule sadzimy do doniczki i podlewamy. Dzięki nawet niewielkiej dawce wody uaktywniają się składniki pokarmowe zgromadzone w cebuli i roślina zaczyna wypuszczać pędy. Im silniejszy jest wzrost, tym więcej wody potrzebuje. W tym czasie roślinę ustawiamy w jasnym miejscu przy oknie. W zależności od temperatury i innych czynników hipeastrum powinno zakwitnąć po 5-8 tygodniach.